previous arrow
next arrow
Slider

Vi kan moste dine haveæbler

Mostsæsonen

Vi moster æbler fra private haver fra 1. september til 10. november. Mange af de tidlige æblesorter (sommeræblerne) er for melede til at moste, så dem tager vi helst ikke imod. Discovery og Rød Ananas som almindeligvis plukkes i slut august er nogle af de tidligste gode mostæbler, så gem endelig dem til presning.

Kvaliteten af æbler

Mosten bliver bedst ved brug af helt modne æbler. Tjek derfor plukketiden for dine æblesorter inden du plukker dem, eller tag en bid og se om kernerne er brune og om sødmen er i top. Vi tager kun imod plukkede æbler til mostning pga. fødevarekontrollens risikovurdering af jordbakterien patulin, som ikke slås ned ved pasteurisering. Æblerne skal være frie for råd, og hvis de kortvarigt opbevares hjemme skal de være sikret mod høns, rotter, mus og lign. Vi tager ikke imod æbler der er sprøjtet (med svovl,”planteværn” o.lign.). Vi frasorterer dårlige og umodne æbler, da de forringer den samlede most.

Indlevering af æbler

Du kan indlevere æbler fredage og lørdage ml kl. 12-16, kom gerne uden aftale. Når du afleverer æblerne sættes de på lager indtil vi moster næste gang. Bemærk at der kan gå op til 3 uger før dine æbler mostes, alt efter sæsonens travlhed. Vi vejer først dine æbler når vi moster, derefter før du en sms, hvor der står det antal kg du har indleveret, hvor meget most du får retur (50% af æblernes vægt), og den samlede pris.
Hav gerne pakket æblerne i solide kasser af fødevarekvalitet (brødkasser, trækasser, mælkekasser o.lign., og fx ikke sorte murerspande) på max 25 kg pr. kasse. Du får kasserne retur, når du henter den færdige most. Afleverer du æblerne i fx fine gamle trækasser, som du er glad for, så sæt dit navn på hver enkelt kasse.

Mosten

Vi vil gerne give dig most tilbage af egne æbler, men hvis du kommer med mindre end 250 kg, så blandes dine æbler med andres. Du vil dog få den most retur, som i en blanding indeholder dine æbler. Dit navn vil fremgå af bag-etiketten fx “Bentes haveæbler”. Indleverer du mere end 250 kg kan du få din helt egen most. Vi presser æblerne på den gamle æblepresse fra 1945, og opnår derfor en tyk, fyldig og ufiltreret most. Mosten bliver pasteuriseret og kan holde sig uåbnet i op til et år. Efter åbning er holdbarheden 40 dage på køl.

Afhentning af færdig most

Vi ringer eller sender en sms, når mosten er færdig og klar til afhentning. Der afregnes ved afhentning, og der kan betales med enten kontanter eller MobilePay (mp nr. 76040).

Pris og emballage

Vi leverer den færdige most i en 3 L bag-in-box emballage. Prisen er 13 kr./l most inkl. moms Dvs. en 3 L bag-in-box fyldt med most koster 39 kr.

Din helt egen most

Indleverer du mere end 250 kg æbler kan du få en most, der kun indeholder dine æbler. Prisen er 15 kr./l inkl. moms Dvs. en 3 L bag-in-box fyldt med most koster 45 kr.