previous arrow
next arrow
Slider

Vi kan moste dine haveæbler

Har du en masse æbler, men ikke lige en æblepresse, så kan du få most af dine æbler hos os.

Mostsæson og indlevering

Mostsæsonen for æbler fra private haver løber fra 1. september til 10. november. Du kan indlevere dine æbler fredage og lørdage ml kl. 12-16 i denne periode.

Æblerne leverer du ved vores lagerhal, du kommer bare uden aftale. Vi sørger for skiltning, så du kan finde det.

Pak æblerne i solide kasser af fødevarekvalitet på max 25 kg pr. kasse. Gode løsninger er fx brødkasser, trækasser og mælkekasser. Vi tager ikke imod æbler i sorte murerspande og lignende. Du får kasserne retur, når du henter den færdige most. Afleverer du æblerne i gamle trækasser, som du er glad for, så sæt dit navn på hver enkelt kasse

Pris og færdig most

Cirka halvdelen af æblernes vægt bliver til most. Af 100 kg æbler bliver der således cirka 50 liter most. Indleverer du mere end 250 kg æbler, får du din helt egen most. Indleverer du under 250 kg æbler, bliver de blandet med andre æbler. Du er garanteret, at den most du får retur, indeholder dine egne æbler og dit navn vil fremgå af bagside-etiketten.

  • Most af egne æbler (over 250 kg): 15 kr. pr liter inkl. moms
  • Most af blanding (under 250 kg): 13 kr. pr. liter inkl. moms

Vi leverer den færdige most i tre-liters bag-in-box emballage. En bag-in-box med blandingsmost koster altså 39 kr. og en bag-in-box med egen most koster 45 kr.

Når du afleverer æblerne sættes de på lager, indtil vi moster næste gang. Der kan altså gå op til tre uger før dine æbler mostes, alt efter sæsonens travlhed.

Vi vejer først dine æbler, når vi moster. Derfor får du også først sms med det antal kg du har indleveret, hvor meget most du får retur, og den samlede pris, når æblerne mostes.

Mosten bliver pasteuriseret og kan holde sig uåbnet i op til et år. Efter åbning er holdbarheden 40 dage på køl.

Afhentning af færdig most

Vi ringer eller sender en sms, når mosten er færdig og klar til afhentning. Der afregnes ved afhentning, og der kan betales med enten kontanter eller MobilePay (mp nr. 940203).

Sorter og kvalitet

Vi presser æblerne på den gamle æblepresse fra 1945, og opnår derfor en tyk, fyldig og ufiltreret most.

Mange af de tidlige æblesorter (sommeræblerne) er for melede til at moste, så dem tager vi helst ikke imod. Discovery og Rød Ananas som almindeligvis plukkes i slut august er nogle af de tidligste gode mostæbler, så gem endelig dem til presning.

Mosten bliver bedst ved brug af helt modne æbler. Tjek derfor plukketiden for dine æblesorter inden du plukker dem, eller tag en bid og se om kernerne er brune og om sødmen er i top.

Vi tager kun imod plukkede æbler til mostning pga. fødevarekontrollens risikovurdering af jordbakterien patulin, som ikke slås ned ved pasteurisering. Æblerne skal være frie for råd, og hvis de kortvarigt opbevares hjemme skal de være sikret mod høns, rotter, mus og lign. Vi tager ikke imod æbler der er sprøjtet med svovl, ”planteværn” osv. Vi frasorterer dårlige og umodne æbler, da de forringer den samlede most.